La festa del veritable oli nou! L’emoció del primer raig d’innovació.

Des de petit que he anat a l’oliva. Us ho recomano. És com anar al museu de la vida rural de l’Espluga de Francoli però amb realitat virtual. Hi fa fred i vent i sol ser molt dur. A la meva família de #Maspujols encara es va a l’oliva. Encara s’hi va com fa mig segle; en colla, les borrasses, les arpetes, l’escala i el cavall (una escala triangular per arribar als alts de l’oliver), badar el sac, i tota la collita abocada a la cooperativa. Una coperativa que fa les coses com sempre s’han fet, i que no sembla que canviarà. I les coses han de canviar. Per molt digne que sigui l’oli que fan, han de canviar.

El món de l’oli necessita una catarsis. L’altre dia a una jornada de enoturisme va sortir el cas de mal exemple de la #DOSiurana que un dia s’hauria d’explicar a les universitats. La fira de l’oli a #Reus d’aquest cap de setmana n’és un clar exemple. Hi ha un inmovilisme patent. Alguns pagesos ja han entès que cal plantar el que si es vendrà, aprendre de márqueting i si cal obren canals propis de venta. Alguns fins i tot fan innovació i ara et venen els calçots cuits o et deixen l’espai on fer la calçotada com els de http://jbarenys.blogspot.com.es Però la majoria encara viuen al segle passat. Les excepcions son només encara això, excepcions.

L’oli no ha evolucionat aquí però gràcies a l’olivera “i18” fruit de la bona feina en i+D de l’IRTA de la Generalitat si ha evolucionat a tot el món i ara Argentina, Tunísia, Marroc i fot-li de llocs d’arreu que tenen milions d’oliveres amb aquest varietat per a gran consum i sistema d’agricultura intensiu. Ara s’ha convertit el que fa la meva família a Maspujols i que també fan molts companys i amics d’aquest mur, en un noble gest de nostálgia i romanticisme que es justifica per amor a les tradicions i a la terra heretada. La terra heretada que en menys d’una generació ja no és el que dona el pa a les famílies. En menys d’una generació. I la gent no li agraden els canvis. Gens.

El preu de l’oli verge extra està infravalorat, al detall i encara més a granel quan va cap a Itàlia en cubes. Els sistemes de treball no permeten donar singularitat al producte, s’aboca químics a dojo a les oliveres, el márqueting és inexistent, molts pagesos ja deixen les olives a l’arbre, les collites son cada cop més irregulars i a sobre hi ha la mosca parasitaria que deix els olivers malmesos. Un drama però amb tant d’orgull i a cops ceguera que no deix llagrimes. Qui sap si aviat els pins estaran tant alts com els olivers, com ja passa a la majoria de camps d’avellaners on jo passava els estius agenollat omplint senalles.

Al Priorat ja fa un quart de segle que l’Alvaro Palacios, el Rener Barbier i el Josep Lluís Pérez van veure que aquell “terroir” era una tresor i hi van abocar la vida. Els hi van dir de tot, van perseverar i avui tothom els intenta imitar. Ja no queda un sol celler o cooperativa que es pugui permetre treballar com “antes”. Ja no existeix ni tant sols a Blancafort allò de l’ampolla de FontVella reomplerta amb vi blanc, negre o ranci a 75 pesetes!! Ja no. Fins i tot a Blancafort ara fan vi bo!!

Dissabte vaig conèixer l’excelent equip de Oleum Flumen, gent que saben molt de la terra i estaven amb els pioneers del Priorat en el moment del bigbang. Ara ja fa més d’una dècada que apliquen aquella innovació integral del vi al món de l’oli. I els hi va molt i molt bé. Caldran segurament encara uns 15 anys per tenir el re-coneixement massiu i sobtretot que el sector es transformi tant com ho ha fet el vi. El meu re-coneixement ja el tenen. Jo pensava que només Cavaloca – Priorat era el pioneer però és que ara he vist un equip i un projecte que te valors, visió i missió i que vol ser la referència mundial en com fer l’oli. I no son pas italians.

Són d’aquí, parlen català, fan de pagesos però diuen “core business” i enlloc de “15-15-15” diuen CDTI!!! I estan en una terra molt dura, molt, a Vinaixa, on ja no hi queda gairebé ningú. Em recorda molt a les properes Rocallaura i Vilanova de Prades dels meus avantpassats, de fet esta ben bé al mig de les dues. I aquell terreny on ara hi ha oliveres i rucs pastorant es calcat al “planorell”, terreny a #Blancafort que el meu pare Anton Sala encara havia treballat o vist treballar però que jo sempre recordo com a molt, llaurat.

Tinc ganes d’emocionar-me amb l’oli tant com m’he emocionat amb en Marti Teres Rios aquest dissabte i del que adjunto el recull del que vam fer descrit molt bé per la MGlòria Pié:
http://gourmenderies.blogspot.com.es/2014/11/oleum-experience.html

Tinc ganes de sentir amb l’oli el que em provoca amb el vi la feina de l’ Anna Gallisà, el Ricard Rofes del Celler Scala Dei, la Glòria Vallès de Celler Can Bonastre, o els del Celler Joan Ametller. Quan anava a l’oliva ja fa 10 anys ja deia que això havia de passar. Ja ho visionava. Però ningú em fotia cas. El vent es devia enduur aquelles paraules meves que en algun cap si van quallar.

Les terres que tenia la familia a #Blancafort ja deuen ser ben ermes i gràcies a la tradició ja ni tant sols les podem treballar. Tampoc l’hereu és conscient del valor del cups del soterrani de la casa pairal. Per estimar la terra cal enamorament i amor. I per dedicar-hi temps, cal visió i passió. A Maspujols encara hi és a temps la família. La decisió és seva ja que jo no tinc ni una olivera ni un pam de terra, i de moment les meves ganes i els meu escàs temps van per a un altre projecte de terroir singular.

Aviat em tocarà treballar per a que tot l’aprés em serveixi per algun dia tornar al terroir el que m’ha donat. AVANT

2 thoughts on “La festa del veritable oli nou! L’emoció del primer raig d’innovació.

  1. Pingback: Hielo, viento y… ¡sopitas! | alacartemenus

  2. Glòria

    Encara que no tinguis ni un pam de terra a Maspujols, potser si que els pots engrescar , animar, donar idees,assessorar… que d’això si que en saps … i molt!!!! D’això en podem donar fe les que vam baixar en cotxe des de Les Teixeres fins a Reus!

    Una abraçada i fins aviat
    Glòria

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *